CBP richtlijnen Google Analytics

Zonder expliciet toestemming te vragen data verzamelen over het gebruik van je website door middel van Google Analytics? Zorg ervoor dat je aan deze voorwaarden vanuit het CBP voldoet:

Bewerkersovereenkomst

Als eerst moet je een ‘bewerkersovereenkomst’ (of Data Processing Amendment) sluiten met Google waarin wordt overeengekomen dat Google alleen optreedt als bewerker van gegevens. Dit doe je eenvoudig in je Analytics admin onder Account settings.

Anonimiseer IP adres verzameling

IP adressen moeten zo vroeg mogelijk in de data verzameling worden geanonimiseerd. Hier is een een kleine aanpassing van je Analytics snippet voor nodig. Om een en andere aan te passen vind je hier instructies voor het aanpassen van de nieuwe gtag.js snippet. Binnen Google Tag Manager (GTM) kies je binnen je configuratievariabele van Analytics voor ‘settings’ => ‘more settings’ => ‘fields to set’ en zet je ‘anonymizeIp’ op ‘true’. Zet ook meteen even ‘forceSSL’ op ‘true’, dan zit je helemaal goed.

Kiezen of delen

Of kiezen niet te delen in dit geval. Als je je bezoeker niet lastig wil vallen met een cookie-melding mag je gegevens niet delen met Google voor benchmarking redenen of met andere Google producten.