Door Derek Visser

Nieuw Nog meer over SEO weten? Lees ook onze ultieme technische SEO guide

Binnen zoekmachinemarketing worden veelal drie pijlers onderscheiden: technische SEO, on-site SEO en off-site SEO. Waar goede technische SEO hoe dan ook het fundament moet zijn onder een goede site - en eigenlijk veel breder is dan de zoekmachine alleen - wordt on-site SEO vaak over het hoofd gezien. On-site SEO (ook wel on-page SEO genoemd), gaat over de inhoud van je site en de opmaak van de pagina’s op je site. Dingen die je zelf in de hand hebt dus. Omdat er zo veel invloed op hebt - en dus ook makkelijk wijzigingen kunt maken - is het ook makkelijk er misbruik van te maken.

Om dit misbruik tegen te gaan vinden regelmatig updates in het Google algoritme plaats. Zodoende is on-site SEO continue in beweging en moeten best-practices periodiek worden nagelopen op relevantie. In deze post geven we de ultieme on-site SEO checklist voor 2018. Samengesteld op basis van onze eigen ervaringen in het ranken van sites en de laatste kennis en kunde afkomstig van de grootste SEO-gurus uit de States. Enjoy!

De basis: focus keywords

Maak voor elk keyword waar je voor wil ranken een aparte pagina aan, tenzij de keywords zeer veel op elkaar lijken of synoniemen zijn. Hiermee voorkom je verwarring bij de zoekmachine - wanneer meerdere pagina’s op je site bestaan die over een bepaald onderwerp handelen wordt het moeilijk kiezen. Resultaat is dat soms de ene pagina wordt gekozen, soms de andere. Ook zullen inkomende links naar beide pagina’s verwijzen. Het is veel verstandiger alle relevantie en linkwaarde te concentreren op een enkele pagina die een veel betere ranking zal behalen op relevante keywords.

160-tekens meta-description is dood

Al sinds mensenheugenis wordt een character limit (klinkt toch een stuk beter dan tekenlimiet) van 160 tekens voor de meta-description aangehouden. Echter, uit onderzoek van Moz blijkt dat de gemiddelde meta-description zoals we die tegenwoordig in de zoekresultaten tegenkomen eerder de 300 tekens benadert. Ons advies is dan ook je meta-descriptions aan te passen en gebruik te maken van 300 tekens.

De title is nog steeds van levensbelang

Al vele jaren is de <title> een van de on-site elementen die het meest invloed heeft op je ranking. Niet alleen ziet de bezoeker deze titel in zijn browserscherm weergegeven, het is ook de titel van je site in de zoekresultaten. Logisch dat de inhoud van deze titel overeenkomst met de inhoud van de pagina. Belangrijke tip is om je <title> te starten met het keyword waarvoor je wil ranken, oftewel het focus-keyword van de betreffende pagina.

De H1 regeert nog steeds

Dit zijn open deuren intrappen maar ook de H1 is nog steeds van belang om een hoge on-site relevantie te realiseren. Zorg ervoor dat de grootste kop van de pagina binnen H1 tags staat. Overigens hoeft het focus-keyword van de pagina niet tot vervelens toe worden herhaald binnen elk on-site element. Probeer juist synoniemen, spelwijzen en enkelvoud / meervoud te gebruiken om te profiteren van semantic indexing (zie verderop) en een spammy-ogende site te voorkomen.

Hetzelfde geldt voor de subkoppen; zorg dat deze tussen H2 tags staan zodat je pagina is voorzien van een heldere opbouw die snel zowel door zoekmachine als menselijke bezoeker kan worden gescand.

Keywordgebruik op de pagina

In vroeger tijden werd veel gebruik gemaakt van ‘keyword density’ om de relatieve spreiding van een keyword op de site in de gaten te houden. Persoonlijk zie ik keyword density als zeer achterhaald en geen enkele meerwaarde meer hebben. Zorg er alleen voor dat het focus-keyword van de pagina terugkomt in de eerste 100 woorden. Bij een goed geschreven tekst is het natuurlijk en logisch om dit te doen in een inleidende tekst.

Mobiel is leidend

In 2015 oversteeg het aantal mobiele zoekopdrachten het aantal zoekopdrachten van desktop / laptop al. Sinds toen heeft die trend zich voortgezet waardoor je echt niet om mobiel heen kan.

Is je site mobile-friendly? Wanneer je site niet responsive (of adaptive) is word je daarom flink bestraft. De makkelijkste manier om te checken of je site responsive is door gewoon even je browserscherm te resizen naar een kleiner formaat. Een iets geavanceerdere wijze is door de ontwikkelaarstools te openen in je browser en op het devices icoontje te klikken. Hier kun je zien hoe site wordt vertoond wanneer deze vanuit verschillende devices wordt benaderd.

Uitlinken is geen zonde

Al je ‘linkjuice’ op je eigen site houden door niets weg te geven is een achterhaald concept. Uitgaande links plaatsen (zonder nofollow) op een pagina naar relevante, autoritatieve sites helpt Google juist het onderwerp van je pagina goed vaststellen.

Zorg voor een goede doorbloeding: Intern doorlinken

Ik zie een goede site op SEO-gebied als een ‘goed doorbloede’ site - alle onderdelen zijn aan elkaar gekoppeld en het is makkelijk navigeren door de site. Dit bereik je door volop interne links aan pagina’s toe te voegen die weer verwijzen naar andere relevante pagina’s die meer over een onderwerp kunnen vertellen. Ga uit van 3 interne links per pagina.

Laat niet op je wachten

Laadt je site snel genoeg? Met internetverkeer dat in toenemende mate verschuift naar mobiel is een snel ladende site van essentieel belang. Ook in de ranking van de zoekmachine is laadsnelheid een factor van belang. Zorg dan ook dat je site snel laadt, niet alleen om geen bezoekers te verliezen maar om je rankings te behouden (en verbeteren). Check even Google’s Pagespeed Insights om je site te testen op laadtijd.

Wees beschrijvend met synoniemen

Zoekmachines worden steeds slimmer. De tijden dat je een 1-op-1 overeenkomst tussen zoekopdracht en tekst op je site nodig had are long gone. Tegenwoordig wordt een onderwerp door de zoekmachine veel meer gezien als een ‘wordcloud’ oftewel samenhangende begrippen die sterk met elkaar samenhangen. Zodoende raden we je aan om synoniemen te gebruiken. Dit wordt in de States (door de grootste SEO guru’s) LSI keywords genoemd, waarbij LSI staat voor Latent Semantic Indexing.

Een beeld zegt meer dan duizend woorden

Optimalisatie van afbeeldingen - al is de zoekmachine voornamelijk gefocust op tekst - vormen ook afbeeldingen een mogelijkheid om je site nog beter te doen ranken. Geef je afbeeldingen beschrijvende namen in plaats van bijvoorbeeld 1.jpg. Daarnaast vormt de alt-text op <img> elementen een aanvullende mogelijkheid om de inhoud van de afbeelding tekstueel te beschrijven. Ook is slimme comprimering van je afbeeldingen van belang om je site snel te doen laden.

Zorg voor waardevolle content

Uiteindelijk vormt het aantrekken van bezoekers uit de zoekmachine slechts het startpunt van een klantreis. Die organische bezoekers wil je ook nog informeren en overtuigen om uiteindelijk een klantrelatie op te bouwen. Zorg dan ook voor waardevolle content. Dit vergroot bovendien de dwell time, de werkelijke tijd dat een bezoeker aanwezig is op je site. Let wel op dat dwell time iets anders is dan de session duration zoals je die terugziet in je Analytics - session duration wordt gemeten op basis van interacties (page reload of events), wanneer geen interactie op de pagina plaatsvindt wordt je session duration als 0 seconden weergegeven. Dit komt niet per definitie overeen met de daadwerkelijke tijd die een bezoeker op je site heeft doorgebracht.

Dwell time is een belangrijke statistiek die zoekmachines gebruiken om te meten welke toegevoegde waarde jouw site heeft. Is iemand binnen een halve seconde na een bezoek aan jouw site vanuit de zoekresultaten weer terug bij diezelfde zoekresultaten? Grote kans dat de bezoeker geen goed resultaat op jouw site heeft gevonden bij zijn zoekopdracht.

Meer over SEO weten? Lees ook onze Ultieme technische SEO checklist